Nezařazené

Tónování skel – za kolik? kde? a jak moc?

Zatmavení nebo zatemnění oken (říkejte si tomu jak chcete) patří mezi první „úpravy“, které u svých aut nechávám dělat. Jednak tato úprava autu sluší, ale je to i praktické, bezpečné a komfortní. Neudělejte však chybu, kterou jsem udělal já a proto si přečtěte tento článek.

Je tónování skel legální?

Jasně, ale má to svá pravidla. Zatímco na čelním okně nesmí být žádná, tak na oknech předních dveří musí být propustnost 70%. Cokoli, co je dál už žádná omezení nemá. Možná si říkáte, proč tedy nemohu zatmavit přední okna, když je tam povolená propustnost 70%? Odpověď je jednoduchá. Už z výroby má totiž všechna skla zatmavená s propustností 70%. Na přední okna už tak žádnou další fólii (kromě čiré) dát nesmíte.

Co se dáte na zadní okna, to už je čistě na vás.

3 důvody, proč si nechat tónovat skla

  1. Bezpečnost
  2. Komfort
  3. Vzhled

Bezpečnost

Pokud se budeme dívat na zatmavená okna z pohledu bezpečnosti, použiji jednoduchý příklad. Pokud budete mít vedle sebe 2 auta a v obou necháte na zadním sedadle kabelku, které auto si zloděj vybere? To, ve kterém tu kabelku uvidí nebo půjde do auta, do kterého nevidí a neví, jestli tam nějaká kabelka je?

Jednoduše tu platí „co zloděj nevidí, to neukradne“…

Komfort

Přestože už všichni máme klimatizace a někteří i panoramatickou střechu, nikomu z nás není příjemné sedat do rozpečeného auta, na které celý den pražilo slunce. Dnešní fólie dokáží odrazit až 99% UV záření a díky tomu se nebudete v autě cítit jako v sauně. Auto se znatelně zatmavenými skly tak poskytne více komfortu, než bez nich.

Pro mnohé z nás je navíc mnohem komfortnější sedět v temnějším prostředí, než když jste v autě, do kterého jde vidět z každého úhlu.

Vzhled

Je to samozřejmě věc názoru, ale tónovaná skla autům prostě sluší. Můžete mít bílou, červenou, modrou, černou nebo třeba žlutou barvu auta, zatmavená skla působí vždy prémiověji.

Kde si nechat zatmavit skla?

Já už 14 let jezdím na tónování skel za jedním pánem, který bydlí nedaleko Olomouce, dílnu má u sebe doma v garáži a nikdy nebyl žádný problém. Doporučil jsem ho už spousty lidem a nikdy se mi nikdo neozval s tím, že by byl někde problém. Kvůli fóliím však nebudete jezdit z jednoho koutu republiky do druhého a proto si najděte firmu nebo jedince, který má dobré reference. To poslední, co totiž chcete je řešit bublinky na oknech nebo jiné vady na kráse. Čtěte si Google recenze a především pak ty negativní.

Pokud jste z Olomouckého kraje a chcete získat kontakt na mnou ověřeného pána, napište mi na info@b8r.cz, rád vám ho napíši.

Kolik tónování stojí?

Já za tónování skel na Passatu B8 Variant (kombi) na zadních dveří a kufru platil 2 500 Kč a časově to bylo cca. na 1.5 hodiny. Když jsem zkoušel poptat tónování v Praze, nejlevněji jsem se dostal na 4 500 Kč, ale našel jsem i nabídky za 6 000 Kč. Cenové rozmezí je tak celkem velké. Samozřejmě respektuji fakt, že v Praze je pronájem pracovních prostorů dražší.

Jak moc skla zatmavit?

Doposud jsem dával na auta fólie s propustností 5% = ty nejtmavší. Důvod je, že nechci, aby šlo do auta vidět. U Passatu jsem udělal to samé a bohužel jsem při večerních jízdách zjistil, že mi nefunguje automatické ztmavení bočního zrcátka. Když jedu na dálnici, tak mě jednoduše oslňují světla aut, která jedou za mnou. Podle dostupných informací by tento problém u fólie s propustností 20% nebyl. Je tak otázka, čemu dáte přednost. Jestli nejtmavší fólii a nebo tu, která ještě propustí světlo do vnitřního zrcátka, které pak ovládá zatmavení bočního zrcátka.

Jakou propustnost máte na autě vy? A funguje vám senzor automatického ztmavení vnějších zrcátek? Napište mi to do komentářů.

2 thoughts on “Tónování skel – za kolik? kde? a jak moc?”

  1. Čus, já mám 70% fólii, tzn. 30% propustnost a senzor mi funguje. Není to sice nejtmavší, ale nechtěl jsem mít v autě úplnou tmu.

    1. Ahoj Eriku,
      ono i při tom maximálním zatmavení není v autě tma. On ten rozdíl 30% nebo 5% (propustnost) je spíše o tom, jak moc jde vidět do auta, než že by si měl o 25% více světla v autě. Přeci jen, to světlo se ti dostane z přední části přes čelní sklo. Ale faktem je, že při 5% ten senzor, který ovládá zatmavení světel jednoduše nefunguje. Měj se.

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *